Ley Patrimonio Arbóreo Monumental en la Comunitat Valenciana, diez años de lucha.-





Monumental:

De monumentum, se aplicaba a las estatuas, inscripciones o sepulcros erigidos en memoria de un personaje o de un acontecimiento relevante (conmemorativo). Su uso se extendió y ha llegado a cualquier construcción que posea valor "artístico, arqueológico, histórico" o similar, destacando las arquitectónicas que, en un núcleo urbano o aisladas en el medio rural, cumplen la función de hito por su visibilidad y se convierten en símbolos de ese lugar.

Árboles que destacan entre los demás por su gran tamaño, porte o longevidad, que han alcanzado dimensiones poco habituales para su especie. Y aquellos con valor contemplativo, relacionados con la historia o las tradiciones, o con especial valor para la ciencia y el medio ambiente.


La conservación en fase senescente y cómoasumir el riesgo
Objetivo: Establecer unas bases metodológicas objetivas para establecer un sistema jerárquico de actuación sobre los árboles que tenga como factores preferentes la seguridad de los visitantes y los trabajadores del Jardín, y la conservación a largo plazo de los individuos monumentales.

Diagnóstico
1) Evaluación Visual de los Árboles (EVA). Permite valorar el estado de la estructura
del árbol.
2) Estudio de Riesgos (ER). Permite valorar los riesgos que pueden generar el estado
del árbol en su ubicación.
Valoramos: relevancia de la especie, vitalidad del ejemplar, relevancia del ejemplar,
defectos estructurales, riesgos sobre las personas, accesibilidad, etc.

"Els arbres monumentals desperten admiració i interès en la societat: com es va dir durant la jornada, poques vegades es veu un auditori amb aforament complet quan de plantes es tracta. Un total de 224 persones van acudir a l'esdeveniment, entre científics i experts, administracions, estudiants i públic general. Altres 70 persones van manifestar el seu interès per acudir a la jornada, encara que per motius de limitacions d'espai, no van poder assistir a l'acte".

La raó d'aquest inusual interès és, en gran part, allò que tantes vegades va ser repetit en la jornada: els éssers humans ens sentim vinculats sentimentalment a aquests arbres; en contemplar-los, és inevitable pensar en quantes coses hauran vist: són testimonis vius de la nostra història.

La divulgació en premsa, ràdio, televisió i xarxes socials, sens dubte ha afavorit aquest interès, i ara ens enfrontem a un nou repte: gestionar l'ús recreatiu i educar a la població perquè, juntament amb l'admiració, vaja de la mà el respecte i la consciència que aquests éssers aparentment invulnerables, són també sensibles.

Malgrat l'exposat en els paràgrafs anteriors, lamentablement segueix havent-hi gent que, insensible a tot, comercia amb ells o els destrueix. Durant la jornada es va visionar un fragment d'una entrevista a la directora de la pel·lícula “El Olivo” -recentment estrenada-, que reflecteix aquesta realitat.

A la Comunitat Valenciana, amb la promulgació de la Llei 4/2006, hi ha una eina amb la qual lluitar, però s'ha de seguir treballant a evitar aquestes conductes: l'educació segueix sent un repte.

Sovint, els arbres monumentals requereixen cures: un raig va partir un dels seus braços, o el tronc es va trencar a conseqüència del pes de la neu en un any particularment fred, o l'exemplar mostra signes de debilitament progressiu. En aquests casos, es requereix l'ajuda d'eines i materials específics, manejats per especialistes, que milloren, frenen o ralentisquen el procés de deteriorament. Un maneig inadequat pot acabar amb la vida de l'arbre ja ancià. La formació, l'experiència i el suport institucional són fonamentals per tal de fer un diagnòstic correcte i determinar quines actuacions són les que resulten més adequades

La jornada va mostrar a través de diferents ponències els avanços que s'han fet des de la promulgació de la Llei. Cal senyalar que la Llei ha beneficiat a alguns municipis, mitjançant subvencions, assessorament tècnic, o, en alguns casos, mitjançat l'execució de treballs de conservació per part de la Conselleria; en no pocs casos, els ajuntaments no posseeixen suficients coneixements o medis per tal de dur a terme les actuacions que necessiten els exemplars.

També es van explicar quines són les perspectives actuals: en el curt termini, la incorporació de nous exemplars (es preveuen prop de 600 noves incorporacions en aquest mateix any), la identificació dels titulars, i el desenvolupament del reglament de la llei; i, a mitjà termini, la millora dels criteris de datació. En aquest sentit, va ser molt important la participació a la jornada de tècnics i científics, per tal d'avançar en el coneixement relacionat amb la dendrocronologia. L'estimació de l'edat dels exemplars ha d'estar basada en testimonis fidels (proves escrites, proves gràfiques o testimonis orals
fiables), o deu sustentar-se sobre criteris tècnics suficientment contrastats; en cas contrari, es corre el risc de sobreestimar (o subestimar) l'edat dels exemplars.

La jornada va servir així mateix per donar a conèixer els serveis que presta Conselleria, i els assistents aprofitarem el fòrum per debatre sobre la matèria, millorar la informació disponible al respecte d'algun exemplar, o demanar assessorament. Podéis encontrar todas las ponencias de la jornada en que este artículo esta basado en;http://www.agroambient.gva.es/web/medio-natural/comunicacion

Verticalia Poda Valencia 654 10 12 65, Poda de árboles y Palmeras en Altura, Tratamientos Fitosanitarios Picudo Rojo en Palmeras, Tratamiento Procesionaria y Tomicus en Pinos en Valencia y Castellón. Podar, Talar y Cortar árboles en Godella, Ribarroja, Turis, Godelleta, El Bosque, El Saler, Bétera, La Eliana, Sagunto, Canet, San Antonio de Benagéber, Paterna, Alboraya, Gilet, Puzol, El Puig, La Pobla de Farnals, Vinalesa, Meliana, Cheste, Chiva, Pinedo, Carlet, Alginet, Gandía, Alzira, Paiporta, Picanya y Torrent, Campolivar, Picassent, Monserrat, Oliva, Alzira; Carlet, Alginet, Monserrat, Alboraya, Masía de Traver, Requena Utiel, Buñol, Chiva, Cheste, Campolivar, Tancat LÁlter. Poda y tala de árboles y palmeras Valencia, tratamiento de palmeras, picudo rojo, tratamiento Procesionaria, Endoterapia Vegetal sin Taladros, Fumigacion de jardines.

Comentarios

Entradas populares